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CLARIFICATION TO TENDER:     NO
 01 

“Reinforcing operational aspects of national/governmental 
CERTs” 

 

ENISA P/35/10/TCD 

Questions & Answers 
 
 

Q1: 

 
As an individual I'm going to build a consortium and submit an offer.  
Some of the documents you request are: 
 
1. "Professional information": The Tenderer must provide evidence of 
enrolment (declaration or certificates) in one of the professional or trade 
registers, in country of establishment. 
 
Is the NIP (Numer Identifikacji Podatkowej) - Tax Identification Number, which 
is issued in Poland for individuals a right information. 
 

A1: 

 
Generally a legal person working in his/her professional field will be registered 
to trade in this field with a Chamber of Commerce or trade body in their 
country, or in the case of a company their company registration clearly states in 
what fields it can trade. 
 

Q2: 

 
2. "Proof of financial and economic capacity": Annual accounts, balance sheet 
or extracts there from where publication of the balance sheet is required under 
company law in the country of establishment; Statement of the undertaking’s 
overall turnover and its turnover in respect of the services to which the contract 
relates for the previous two financial years. 
 
As an individual I have not such information, so would like to use the exception: 
 
"If, for any valid reason, the service provider is unable to provide the references 
requested by the contracting authority, he may prove his economic and 
financial standing by any other document which the contracting authority 
considers appropriate." 
 
Is my PIT (Personal Income Tax) a right solution in this case? 
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A2: 

 
It should be noted that to provide adequate proof of their economic and 
financial standing, an individual (as is also the case with a company) must 
prove this within the framework of consultant activities related to the subject 
matter of the tender. 
 
If you propose to provide a copy of your personal income tax return for the last 
two years, then it should clearly show that you have engaged in consultant 
services (not just salaried services as an employee for example) in relevant 
fields. 
 

Q3: 
I assume that all above mentioned documents are requested only from a 
consortium leader. Am I right? 
 

A3: 

 
On page 31 of the tender specification, in Article 3 Selection Criteria it states: 
"The following criteria will be used to select the Tenderers. If the Tender is 
proposed by a consortium these criteria must be fulfilled by each partner." 
 
 

 


