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Q1: 

 
Part 3 Administrative Details, 3. Selection Criteria, 3.2 Financial and Economic 
capacity states “Proof of financial and economic standing may be furnished by 
one or more of the following references: 
 
1. Annual accounts, balance sheet or extracts there from where publication of 
the balance sheet is required under company law in the country of 
establishment; 
2. Statement of the undertaking‟s overall turnover and its turnover in respect of 
the services to which the contract relates for the previous two financial years.” 
 
In addition, Part 3 Administrative Details, 1. Formal Requirements, Part 1.4 
Participation of Consortia states “In addition, each member of the consortium 
must provide the required evidence for the exclusion and selection criteria 
(Articles 2 and 3 below). Concerning the selection criteria “technical and 
professional capacity”, the evidence provided by each member of the 
consortium will be checked to ensure that the consortium as a whole fulfils the 
criteria. The participation of an ineligible person will result in the automatic 
exclusion of that person. In particular, if that ineligible person belongs to a 
consortium, the whole consortium will be excluded.” 
 
 
Question: Does the combination of these two statements imply that any 
consortia including an organization less than two (financial) years old will 
be excluded? Are there any conditions under which an organization less 
than two years old can participate in a consortium with other 
organizations more than two years old?  
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A1: 

 
Part 3 Administrative Details, Article 1.4 Participation of Consortia states that in 
the case of a consortium, all members are jointly and severally liable for the 
execution of the ensuing contract. Regarding the financial viability of the 
consortium, each member of the consortium must provide one or more of the 
documents outlined in Part 3 Administrative; Article 3.2 Financial and Economic 
capacity.  
In this particular tender procedure, the first bullet point of the abovementioned 
article asks for “Annual accounts, balance sheet or extracts....” but does not 
mention a minimum period. The second bullet point asks for: “Statement of the 
undertaking’s overall turnover and its turnover in respect of the services to 
which the contract relates for the previous two financial years” 
 
Therefore in the context of this particular tender procedure, a lead 
contractor/consortium member/subcontractor may either choose to provide 
documentation for bullet point one alone or for bullet point two alone, or a 
combination of both in order to prove its financial viability and capability to 
undertake the contracted services.  
 
Following on from the above, no company can therefore be automatically 
excluded purely based on not being in existence for at least 2 years. In the 
circumstance where a company may not be able to provide at least 2 years of 
Annual accounts or balance sheets etc („bullet point one‟), then it is strongly 
recommended that documentation in respect to „bullet point two‟ is also 
provided in order to provide a more comprehensive financial picture of the legal 
entity.  
 
The Evaluation Committee will formally decide based on the documents 
actually provided in a tender offer, whether they are satisfied that this tenderer 
is sufficiently resourced and financially stable to undertake the services as 
described. 
 
  

Q2: 

 
Part 3 Administrative Details, 1. Formal Requirements, 1.5 Subcontracting 
states “Contractors must state in their offers what parts of the work, if any, they 
intend to subcontract, and to what extent (% of the total contract value), 
specifying the names, addresses and legal status of the subcontractors.” 
 
Question: Is there any restriction regarding the maximum % of the total 
contract value that can be allocated to subcontractors? 
 

A2: 

 
In the absence of any specific percentage of subcontracting declared in the 
Tender specification for this particular tender procedure, no such restriction 
applies.  
However, in cases where a tenderer intends to subcontract a significant 
proportion (greater than 25%) of the contracted work to a subcontractor, the 
tenderer must provide clear and detailed documentation on the technical 
capacity and background of the subcontractor, as well as its financial capacity 
in accordance with the details given in our answer to question one above. 
 
 

 


