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 Heraklion, 25/07/2013 
                                                                                        ENISA/ADM/DCO/dco/2013/686 

 

CLARIFICATION:  NO
 03 

“Events Organisation Services” 
 

ENISA F-COD-13-T16 
 

 
Questions & Answers 

Q13: 

 
Re: Scenario 1, page 16; Financial Offer page 38: 
 
Could you state the volume of conference materials (how many documents, 
how many pages etc.) to be produced for scenario 1 and specify what is 
meant by ‘promotional material etc.’ so that tenderers can provide an 
appropriate and comparable cost estimation? 
  

A13: 

 
For the purposes of this scenario, 'promotional material' refers to hand-outs to 
be provided to each participant (35) of around 30 pages each, as well as 
posters used for the program, which would typically include: the name of the 
event, ENISA/organisers logo etc. The costs of printing can therefore be 
based on the following estimation: 1000 pages and 20 A1 posters.  
 
Please also note that the scenarios do not necessarily indicate typical 
services to be ordered via the contract on each occasion. 
 

Q14: 

 
Re: Scenario 1, page 16; Financial Offer page 37/38: 
 
Could you clarify what is meant by “making local arrangements for 
participants” and which “database or list” is to be released to ENISA? And 
which position(s) these correspond to in the financial offer template? 
 

A14: 

 
“making local arrangements for participants”, i.e. reserving and booking 
accommodation, making traveling arrangements, etc. corresponding to 
sections 4 & 5 of the Financial Offer form on pp38. 
 
“database or list”, namely list of participants including contact information 
corresponding to section 2 (sub-section ' Conference material')  of the 
Financial Offer form on pp38.. 
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Q15: 

 
Re: Scenario 1 and 2, page 16; Financial Offers page 37-39: 
 
Could you indicate whether “registration”, in both scenarios, refers to online 
registration and on-site registration or simply to on-site registration? Also, 
could you confirm that some tasks, including “organisation of registration and 
event evaluation” are not included in the financial offers for the scenarios 
although description of these services is requested? 
 

A15: 

 
For the purposes of scenario 1 and 2, it refers to both online registration and 
on-site registration. These tasks correspond to section 2 (sub-section 
'Technical equipment and  support') of the Financial Offer form on pp38 
 
It is further clarified that in the course of the actual contract, ENISA may 
request these services on a case by case basis but may also elect to cover 
these services ‘in-house’. 
 
In the cases where ENISA would request these and/or other on-site services 
to be provided by the contractor, the contractor will base its costs on the per 
hour price for ‘Providing secretarial liaison’ (normally a maximum of 8 hours 
per day) which is provided in the Financial Offer form on page 37. 
 
The quotation from the contractor will also need to include approximate costs 
for return economy travel from the contractor’s registered place of business to 
the location of the event. These costs will be reimbursed against actual 
invoice.  
 
Accommodation and subsistence costs shall be calculated based on the per 
diem allowance rates published by the European Commission. Per diems 
cover accommodation, meals, local travel within the location of the event and 
sundry expenses. As a guide, the current rate for Greece is €222 per day. 
 
PLEASE NOTE: 
A Corrigendum No 2 will be concurrently published with this Clarification Note 
No 3 in order to formally add this information to the Tender documentation. 
 
 

Q16: 

 
Re: Scenario 2, page 16; Financial Offer page 37/39: 
 
Could you indicate where the provision of “practical local information” is 
covered in the financial offer? 
 

A16: 
In Section 2, sub-section ' Conference material', of the Financial Offer form on 
pp38.  

Q17: 

 
Re: Annex IV, hotel accommodation, page 40: 
 
Could you please indicate the purpose of providing these prices, given that 
they will be for specific hotels and dates and cannot be considered binding for 
other cities/hotels/dates? Will the prices provided by the successful tenderer 
be referred to in any way during the implementation of the contracts? 
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A17: 

 
All prices provided for the Scenarios, including hotel pricing are indicative only 
and will not be binding as part of the contract.  
 
The purpose of the pricing is to give an idea to the Evaluation Committee 
about your company’s competitiveness. We again clarify that prices given in 
both Scenarios are not included in the price offer formula.  
 
Please see answer 07 of Clarification Note No 2. 
 

Q18: 

 
Re: Annex IV, Financial Offer/fixed service fees, page 37: 
 
Are we assuming correctly that for almost all positions, possibly with the 
exception of “Providing security guards”, it is only the tenderer’s management 
fee which is requested, not the actual costs for rent, food or entertainment 
etc.? And is it further correct to assume that, contrary to this, for the line 
“providing security guards”, tenderers should include the costs that a security 
guard would cost per hour, not only the costs for booking such a guard? 
 

A18: 

 
Costs required to be provided on page 37 of the Financial Offer form, can be 
called Management or service fees, which do not include the cost of the 
actual service – EXCEPT for the following which necessarily include the 
provision of product/service as well: 
 

- Name badges – preparation 
- Name stands – preparation 
- Provision of online registration system (all inclusive, forms etc.) 
- Provision of online evaluation tool 
- Providing security guards 
- Providing secretarial liaison 

 

Q19: 

 
Re: Annex IV, page 37-40: 
 
Would it be possible to make the financial offer templates (Annex IV) 
available in Excel format so that they can be easily completed electronically? 
Or is it at least acceptable for tenderers to recreate the tables in Excel? 
 

A19: 

 
It is preferred that you use the Word based price tables as provided. 
 
You may however transfer the price tables onto an Excel sheet in order to 
accurately calculate the totals, however we still require that you copy the final 
figures into the Word based Financial Offer form. 
 

Q20: 

 
Is our understanding correct that for both scenarios there is no staff member 
of the tenderer requested to be present at the location of the events? 
  

A20: 
 
Please see Answer 15 above. 
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Q21: 

 
In case that ENISA is requesting staff members of the tenderer to be present 
at any given event, will the costs for travelling and accommodation be 
separately charged or should the tenderer incorporate the specific costs as 
part of the service fees? 
 

A21: Please see Answer 15 above. 

Q22: 

 
Event Coordinator for each event: usually the event coordinator travels to 
each event and their expenses are covered in a contract – flights, 
accommodation and subsidence. We will calculate of course this cost in our 
offer however I would like to ask how this should be presented as in the 
financial offer form Annex IV there seems to be no separate line for this. 
Please could you advise? 
 

A22: 
 
Please see Answer 15 above 

Q23: 

 
Scenarios 1 and 2: Please could you let us know if for the purpose of these 2 
scenarios we can use any venue/hotel of our choice or do we have to offer 
the recommended hotels in Annex IV? 
 

A23: 

 
The choice of venue and hotel is entirely up to you. This choice should be 
solely based on the instructions given on page 16 of the tender specification. 
 
There is no obligation to use the list of hotels as shown in Annex IV.  
 

Q24: 

 
Could you please confirm our understanding that both the technical offer 
(including all supporting documents) and the financial offer, should be 
submitted in the same inner envelope? Consequently. the financial offer does 
not have to be in a separate envelope? 
 

A24: Yes this is correct. 

Q25: 

 
We have completed complex event projects across Europe, Asia and Africa. 
For each project we receive a contractor’s assessment form which evaluates 
our services. Would this be accepted as a reference of our work if annexed in 
our offer? We will of course provide with the contact details of the project 
officer for each project and all the other relevant details as outlined in the 
tender specifications? 
 

A25: Yes this is accepted 


